Achtergrond homepage
Logo Pinea Ontwerp
U kunt ons bereiken via:
06 29397253

De winter kan voor uw tuin een lastige periode zijn. Uw tuin winterklaar maken kan daarom zeer belangrijk zijn. Niet alle planten die we graag in onze tuin zien, zijn gewend aan ons Hollandse winterweer. Daarom is het belangrijk om uw tuin daartegen te beschermen. Wij helpen u daar uiteraard graag bij, maar er zijn ook zeker zaken die u zelf alvast aan kunt pakken.

Het gazon en uw tuin winterklaar maken

Zodra de temperatuur daalt tot onder de 6 °C, zal het gras stoppen met groeien. Als u een mooi, vol gazon wilt houden, kunt u voor die tijd het gras beter iets langer laten en minder vaak maaien. Stel de grashoogte bijvoorbeeld in op 4 cm. Laat bladeren liggen wanneer u gaat maaien, deze worden dan versnipperd en omgezet tot compost. Als u echter niet meer gaat maaien, kunt u de bladeren beter wegharken, zodat het gras licht blijft vangen. Bij vorst is het belangrijk om zo min mogelijk over uw gazon te lopen, zodat u het gras niet beschadigt.

Bomen inperken

Nu het de blaadjes van de bomen vallen, kunt u de takken beter zien en bomen gemakkelijker snoeien. Bomen als berken, beuken en esdoorns moeten wel voor de Kerstdagen worden gesnoeid, om snoeiwonden te voorkomen. Bent u niet zeker van welke boom u wanneer kunt snoeien? Onze hovenier kan u het werk ook uit handen nemen.

Denk aan de vogels

Wilt u ook in de winter nog wat leven in de tuin? Zorg dan dat vogels zich er thuis voelen. Hang nestkastjes op of maak deze leeg voor nieuwe vogels, ze overnachten hier graag in om warm te blijven. Hang vetbolletjes en pinda’s op om ze van voedsel te voorzien en zorg dat vogelbaden leeg zijn. Als de vogels hierin gaan baden in de winter, kunnen al snel hun vleugels bevriezen. U kunt er eventueel ook gaas overheen spannen, zodat ze wel kunnen drinken.

Pak de planten in

Veel plantensoorten zijn vorstgevoelig, wat betekent dat ze moeten worden beschermd tegen de kou. Dit kunt u het beste doen door ze in te pakken met vliesdoek of lappen oude kleding. Groenblijvende planten kunnen iets langer tegen nachtvorst, maar als het ook overdag vriest, kunt u deze ook het beste inpakken. Het is bovendien verstandig om planten die in een pot staan, bij kou tijdelijk in een plantenkas of een beschutte plek te zetten.

Laat water weglopen

Als water bevriest, zet het uit. Dit kan zorgen voor schade aan bijvoorbeeld uw gieter, buitenkraan en tuinslang. Sluit daarom uw buitenkraan af en laat gieters en tuinslangen goed leeglopen.

Voorbereiding op het voorjaar

tuin winterklaar maken

De wintermaanden zijn echter niet alleen een tijd van bescherming. Nu is ook dé tijd om alvast voorjaarsbollen te planten. Dit is nog mogelijk tot eind november, mits de grond zacht genoeg is natuurlijk. Twijfelt u welke bollen u het beste kunt planten, of hoe diep deze moeten worden geplant? Onze hovenier voorziet u graag van tuintips en komt de bollen eventueel bij u planten. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Schakel Pinea Ontwerp in!

Uw tuin winterklaar maken kan een tijdrovende klus zijn die u liever uitbesteed. Wij nemen uw tuinwerkzaamheden graag voor u uit handen! Meer informatie over Pinea Ontwerp of over onze dienstverlening? Neem direct contact met ons op! Bel 06- 29397253 of mail naar info@pineaontwerp.nl. Wij bespreken graag met u de mogelijkheden!

Could not authenticate you.